Česká komunita B4A

Argonc

Member
Licensed User
Ahoj, vyvíjíš v B4A a mluvíš Česky nebo Slovensky? Co dát hlavy dohromady a vyměňovat si zde zkušenosti, nejen s českou lokalizací.
 

Argonc

Member
Licensed User
Nedávno jsem psal aplikaci Shakespeare. Je to něco jako čtečka elektronických knih, ale s funkcí čteného překladu a výukou cizích slovíček. Reverzním inženýrstvím jsem si pohrál s Google translate a pomocí knihovny HttpUtils2 mi aplikace překládá knihy v reálném čase od češtiny. Pomocí TTS je pak přečte. Také to pomocí frekvenčního slovíčku a knihovny LabelExtras ukáže obtížná slovíčka s menší frekvenecí. Takže skvělá pomůcka pro výuku cizího jazyka. Klíčová část kódu je níže:
B4X:
txtPreklad=txtZdroj.Replace(" ","%20")
txtPreklad="http://translate.google.com/translate_a/t?client=t&text=" & txtPreklad & "&tl=cs&sc=1"
 
Last edited:

Jim Brown

Active Member
Licensed User
Dobry den Argonc,

Žiji a pracuji v České republice, i když nevím, jazyk dosud. Snam az 10%.
Přesto je dobré vědět, B4A má český vliv. Doufám, že chápete. Jsem rodák anglicky.

Jim
 

Ludovit16

New Member
Licensed User
konečne Jazyk ktorému rozumieme.
Som zo Slovenska, mám niekoľko aplikácii v Basic4ppc, škoda že všetci prešli na B4A a B4J.
Potrebujem to pre BEGA220.
 

Tomasek-TMK

New Member
Ahoj prosim o radu pustil jsem se do prvni app a vse v pohode kompilace nahrani do mobilu vse funguje jak ma ale jsiml jsem si jedne veci.

Má app ma 2 layouty
1) layout1 menu
2) layout2 prohlizec

- kdyz app zapnu skoci do layoutu menu dam button end kde je activity.finish a app se radne ukonci
- kdyz app zapnu skoci do layoutu menu dam button pro skok layoutu2 StartActivity("prohlizec") naskoci layout2 kde mam tlacitko menu StartActivity("main") ale kdyz ted v menu dam konec activity.finish tak se program neukonci ale skoci do stranky layout2 ?

nevím jestli se nejedná o bug nebo vlastnost u ktere jsem na neco zapomel.

budu rad za kazde info.

Díky :)
 

Tomasek-TMK

New Member
Takže si odpovím sám:
při vícelayoutové app pokud máte vyvolaný layout a chcete se vrátit na ten první a pak třeba vypnout app musíte za každým StartSctivity hned activity finish.

StartActivity("main")
Activity.finish

:)
 
Zravim .
Existuje neaky navod, tutorial podla ktoreho by som mohol zacat programovat v b4a? Ako zaklady mam z VB6 a VB.NET.Len by som potreboval vysvetlit niektore veci....
Samozrejme v CZ alebo v SK
 

Argonc

Member
Licensed User
Takže si odpovím sám:
při vícelayoutové app pokud máte vyvolaný layout a chcete se vrátit na ten první a pak třeba vypnout app musíte za každým StartSctivity hned activity finish.

StartActivity("main")
Activity.finish

:)
Přesně tak.
 

Ludovit16

New Member
Licensed User

Argonc

Member
Licensed User
Nevadí, zatial si vystačím s knižnicou ktorá tu je. Android používať na priemyselné použitie sa mi nepáči. Pripomína to mobilný telefon.:)
Asi prejdem na Raspbery PI s Windows IoT.
Raspbery PI s Windows IoT vypadá jako dobrá volba:) Osobně mám zkušenosti jen s různými variantami Arduino. Tam je komunita jednoznačně na vzestupu. Jednotlivé moduly se dají dovést z Číny za pár korun.
 

Argonc

Member
Licensed User
Ptáte se někdy, jak se stát lepšími vývojáři?

Minulý týden jsem umístil svou první aplikace Google play - Perception!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blacksphinx.perception

Napsáno v B4A, což je skvělý nástroj pro rychlý a efektivní vývoj. Rozhodl jsem se na tento nástroj vsadit a vést českou/slovenskou komunitu je zde: https://www.b4x.com/android/forum/forums/czech-forum.69/


Aplikaci si za týden stáhnulo 13 lidí. Dostala hned pět - pětihvězdičkových hodnocení:) Nevýhodou první verze mé cvičné aplikace Perception 1.0 bylo, že používala nejrozšířenější relační systém na světě SQLite – tedy SQL systém do chytrých telefonů. Dalo se tak sice soutěžit, na jednom telefonu v hot seat mode“, ve kterém se hráči střídají u jednoho telefonu. Nebo mohl člověk soutěžit sám se sebou.


Dalším logickým krokem bylo naučit aplikaci ukládat výsledky na jediné místo na vzdáleném serveru. No jo, ale já jsem nikdy jako programátor Klient-serversíťovou architekturu nedělal. Bylo třeba pustit se studování.

Za týden jsem se naučil základy MySQL a PHP pro mobilní vývoj serverových aplikací. Abych to technologie rozchodil, tak jsem se inspiroval z tutoriálů na webu. Nejvíce se mi líbil trojdílný návod pro lamy zde:https://www.b4x.com/android/forum/t...er-using-httputils2-part-1-php.42442/#content

Abych to pochopil pro technologie hlouběji tak jsem si v nejbližším knihkupectví pořídil:
PHP: http://knihy.cpress.cz/php-okamzite.html

MySQL:http://knihy.cpress.cz/mysql-okamzite.html
Obě knihy jsou z kategorie - ovládněte za víkend - takže čtu tenhle víkend a dá se.

Až si doplním základy tak se vrhnu na:http://knihy.cpress.cz/navrhove-vzory-v-php.html
Tento titul doporučuji zejména nám analytikům – najdete v něm hezké ukázky v UML i příklady z praxe. Ale nic pro úplné začátečníky v PHP.

A jak to celé dopadlo? Nyní můžeme soutěžit každý ze svého telefonu, ale výsledky sdílet společně:) Za 5 minut po umístění na Google play server registruje více než 100 her! Svoje „drsňácké rekordy“ jsem ručně smazal za DB, takže máte šanci zazářit:)

Mrkněte se svým vlídným okem na můj první mobilní pokus: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blacksphinx.perception
 

alda

New Member
Ahoj všem, mám takový speciální dotaz.
Mám aplikaci pasnou ve Visual Basicu ve Visual studiu. Provozuji ji na notebooku a tabletu s win. Protože je ale více tabletů s androidem, zajímalo by mne, zda by šla tato aplikace nějak "překonvertovat" aby běžela i na androidu.
Díky
Alda
 
Ahoj všem, mám takový speciální dotaz.
Mám aplikaci pasnou ve Visual Basicu ve Visual studiu. Provozuji ji na notebooku a tabletu s win. Protože je ale více tabletů s androidem, zajímalo by mne, zda by šla tato aplikace nějak "překonvertovat" aby běžela i na androidu.
Díky
Alda
:) tak jednoducho "prekonvertovat" asi nie....
 

Argonc

Member
Licensed User
Ahoj všem, mám takový speciální dotaz.
Mám aplikaci pasnou ve Visual Basicu ve Visual studiu. Provozuji ji na notebooku a tabletu s win. Protože je ale více tabletů s androidem, zajímalo by mne, zda by šla tato aplikace nějak "překonvertovat" aby běžela i na androidu.
Díky
Alda
Nešla - GUI (grafická část) je na androidu úplně jiná. Taky jazyk se drobě liší. Ale šla by velmi rychle přepsat:)
 

Argonc

Member
Licensed User
Zkusil jsem napsat aplikaci a publikovat na play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blacksphinx.perception). Za chvilku si aplikaci stáhlo pár set lidí z celého světa a odehráli tisíce her. Takže jupí, přes B4A se dá vyvíjet:) Jako další krok jsem si udělal malý tým lidí a chci napsat něco většího. Tématem se to podobná turistickým známkám nebo Pokémonům go. Najde se tu nadšený vývojář, který by se chtěl do mého startupu přidat?:) (https://www.facebook.com/ElementsCatchTheBadge/)
 
Last edited:
Top