Android Question Emulator never fully boots SDK 28 (PIE)

Discussion in 'Android Questions' started by JohnC, Aug 19, 2019.

  1. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    I am using SDK Manager 3.34 and downloaded SDK 28 and google_apis_playstore/x86_64.

    I created a 6" AVD and then "Start"ed it.

    The colored circles move around the screen, then a colorful "G" appears with a animated progress bar under the G and then.......nothing - it just keeps animating the progress bar and never fully boots up.

    I tried the power off/home - still NG.

    I tried deleting and recreating the AVD, still same.

    Any ideas whats wrong?

    Android Emulator - 6in_Phone_Platform_28_google_apis_playstore_5554-2019-08-19 09_33_27.png
     
    Last edited: Aug 19, 2019
  2. Erel

    Erel Administrator Staff Member Licensed User

    FWIW, it does work here. Configured with:

    [​IMG]

    Does the default, x86_64 (without google apis) work?
     
  3. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    Using the "Default" image:

    B4A AVDManager-2019-08-19 10_45_31.png

    It also will just sit there forever with the word "Android" displayed and a black shadow animated waving through it from left to right:

    Android Emulator - 6in_Phone_Platform_28_default_5554-2019-08-19 10_45_04.png
     
  4. Erel

    Erel Administrator Staff Member Licensed User

    This is a common problem with Android emulator. I don't have any good suggestion other than to try different settings and try to recreate the emulators. Make sure that they are actually deleted from the B4AEmulator folder.
     
  5. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    Curious, I am trying to create just X86 (not X86_64) images of SDK 28, but the SDK manager wont let me with your warning.

    In looking on the net, I couldn't find anything that says the SDK28 needs to be _64 image - just curious, where did you see this requirement?
     
  6. DonManfred

    DonManfred Expert Licensed User

    Android 28 requires 64 bit. Even the "System" must be 64bit here.
     
  7. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    That's so messed up that they offer a SDK28/x86 version for download, even though it will never work.
     
  8. DonManfred

    DonManfred Expert Licensed User

    I aggree
     
  9. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    I guess I will have to uninstall the SDK's and reinstall them to see if I can get the v28 working.
     
  10. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    When you say "different settings", what "settings" are you referring to?

    I'd rather experiment with some settings instead of having to download all the SDKs again.
     
  11. Erel

    Erel Administrator Staff Member Licensed User

    Try different screen sizes.

    Do other versions work properly?
     
  12. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    Yes, two other SDK's (24, 26) work fine. Its just 28 that hangs.

    I tried a 4" screen - still NG, but I'll try others.
     
  13. Scantech

    Scantech Well-Known Member Licensed User

    I had same issue. Reinstalling sdk did resolve it for 28 but not 29.
     
  14. JohnC

    JohnC Well-Known Member Licensed User

    Yes, I forgot to update this thread.

    Reinstalling the SDK fixed my original issue of the Emulator not fully booting level 28.

    I have not tried level API 29.
     
Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice